تغریب
تغریب، تغریب در اصطلاح فقه، یکی از حدود (حد) زنا است. فقها برای زنا هشت حد ذکر کردهاند و یکی از آن حدود، جلد و جزو تغریب (= تازیانه زدن، سر تراشیدن، نفی بلد) است (شرح لمعه، متن، شهید اول، 57/9)
نویسنده: صالحی کرمانی
تغریب، تغریب در اصطلاح فقه، یکی از حدود (حد) زنا است. فقها برای زنا هشت حد ذکر کردهاند و یکی از آن حدود، جلد و جزو تغریب (= تازیانه زدن، سر تراشیدن، نفی بلد) است (شرح لمعه، متن، شهید اول، 57/9) حد زنا به اعتبار زنا کننده بر دو نوع است: 1) زنا کننده ثیب باشد، و ثیب کسی است که زنای او محصنه (به ضم میم و فتح صاد) باشد و زنای محصنه زنائی است که زنا کننده دارای چهار شرط باشد: الف) بالغ باشد، ب) از کمال عقل برخوردار باشد، ج) حر باشد، د) دارای زن یا ملک یمین (کنیز) باشد. به طوریکه هرگاه اراده کند، چه روز و چه شب بتواند با او آمیزش کند؛ 2) زنا کننده بکر باشد و زنای بکر زنای محصنه است، و بکر کسی است که فاقد شرایط ذکر شده و یا فاقد یکی از آنها بوده باشد. اگر بکر زنا کند حد او صد تازیانه (= جلد) و نفی بلد (تغریب) است. بعضی از فقها علاوه بر این دو، تراشیدن سر (جُزّ) را نیز در حد بکر، اگر مرد باشد، لازم میدانند، و دلیل آن علاوه بر آیهی شریفهی: «الزَّانِیَةُ وَالزَّانِی فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا مِائَةَ جَلْدَةٍ» (نور، 2) که دلالت بر وجوب زدن صد تازیانه میکند، روایت عبدالله بن طلحه از امام جعفر صادق (علیهالسلام) است فرموده است: «و چون جوان کم سن و سال زنا کند، بر او تازیانه و تراشیدن موی سر و تبعید یکساله از شهرش واجب است» (تهذیب، شیخ طوسی، 4/10 حدیث 10) فقها عموماً تغریب را نیز مخصوص مرد زناکار میدانند و معتقدند که تغریب در مورد زن نباید اجرا شود. شیخ بر این مسئله ادعای اجماع کرده است (شرح لمعه، شهید ثانی، 111/9). در تغریب زناکار را از شهر و یا قریهی خود اخراج کرده و مجبورش میسازند برای مدت یکسال در شهر یا قریهای دیگر زندگی کند، در مقدار مسافت بین شهر مبدء و مقصد نظرها مختلف است، بعضی مقدار آن را به مقداری که موجب قصر در نماز بشود کافی دانستهاند. و بعضی هم آن را موکول به نظر امام و یا نائب امام کردهاند.
منابع:
غیر از منابع یاد شده در متن مقاله؛ مبسوط، شیخ طوسی، 2/8؛ تبصره، علامه، 180؛ قواعد، علامه، 252/2؛ شرایع، محقق، 155/4.منبع مقاله :
تهیه و تنظیم: دائرةالمعارف تشیع، جلد 4، (1391) تهران: مؤسسهی انتشارات حکمت، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}